Skip to content

Medezeggenschapsraad

Via de Medezeggenschapsraad kunnen ouders hun mening geven over alles wat de school aangaat. In de raad zitten ouders en teamleden. De MR leden worden gekozen via verkiezingen. De MR denkt mee, praat mee geeft advies en beslist mee over allerlei zaken, zoals arbeidsomstandigheden, veiligheid, ouderbijdragen, personeelszaken en nieuwe ontwikkelingen in en om de school. De vergaderingen zijn openbaar. In de Gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) van alle SO Fryslân scholen, is It Twalûk vertegenwoordigd door één ouder en één medewerker.

Oudergeleding

  • Sander van Lien | Voorzitter
  • Hilda de Jong – Wijbenga
  • Lianne van Dijk

Personeelsgeleding

  • Marije Kalsbeek | Secretaris
  • Alwina de Groot
  • Annalys Zijlstra

Heeft u vragen, tips of ideeën? Laat het weten aan de Medezeggenschapsraad. Uw stem wordt gehoord!

Jaarverslag MR 2023-2024

Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad

Als er onder een bevoegd gezag meerdere scholen vallen, is er een wettelijke verplichting om een Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad in te stellen. De GMR vertegenwoordigt de belangen van de medezeggenschapsraden van de scholen en komt regelmatig bijeen om te vergaderen en te overleggen met het bevoegd gezag. De GMR is bevoegd om voorstellen te doen, standpunten kenbaar te maken, adviezen te geven en instemming te verlenen volgens het GMR-reglement. Er komen zaken aan de orde die voor alle scholen binnen SO Fryslân van belang zijn.

De raad bestaat uit een personeels- en oudergeleding. De mensen die zitting hebben in de GMR doen dat namens de MR van één van de scholen. De vergaderingen van de GMR zijn openbaar en de vastgestelde notulen en agenda kunnen worden opgevraagd via het secretariaat van de GMR of via één van onze scholen.

Contactgegevens:
De voorzitter van de GMR is dhr. Kees van der Werf
Het mailadres van de GMR van SO Fryslân: gmr@so-fryslân.nl 

Dit mailadres kan ook worden gebruikt voor het opvragen van de notulen en de agenda van de GMR.

Leerlingenraad

Vanuit onze visie en missie  willen wij er alles aan doen om de leerlingen zo veel mogelijk te betrekken bij het onderwijs en hen voor te bereiden op de maatschappij. Binnen onze maatschappij neemt de aandacht voor sociale cohesie en burgerschap toe. In de afgelopen jaren is onder andere daardoor de leerlingenraad opgenomen in het onderwijsaanbod, met als doel hen meer te betrekken bij schoolbrede thema’s. Mede door de leerlingenraad willen wij leerlingen leren om op democratische wijze actief te participeren: leren moet je doen!

Leerlingen mogen meedenken, mee-organiseren en meebeslissen op leerlingniveau binnen de schoolorganisatie.

De samenhang met Actief Burgerschap in de school komt in een leerlingenraad duidelijk naar voren. De leerlingen leren zich uitdrukken en bekwamen in samenwerken, overleggen, onderhandelen, vertegenwoordigen en beïnvloeden. Sociale vaardigheden worden in de praktijk geoefend. Als de inbreng van de leerlingen serieus wordt genomen, zal dat het welbevinden en het functioneren van de leerlingen en van de school bevorderen. De leerlingen moeten worden geprikkeld om ook hun mening te geven over de school als leergemeenschap.

Wat verstaan we onder een leerlingenraad?

Een leerlingenraad is een groep enthousiaste vertegenwoordigers gekozen uit en door de leerlingen van onze school, die zich inzet voor een goede en prettige gang van zaken op de school. In ons geval gaat het om leerlingen uit de groepen van VSO 1 t/m VSO 3. De leerlingenraad heeft geen wettelijke status of taken.

De leerlingenraad wordt zo samengesteld dat alle groepen in de leerlingenraad zijn vertegenwoordigd (een oneven aantal). Na een inleidend gesprek over wat de leerlingenraad inhoudt, mogen de leerlingen hun stem uitbrengen.

Back To Top